Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. Com configurar

Així mateix, ASSOCIACIO DEL MUSEU DE LA CIENCIA I DE LA TECNICA I D'ARQUEOLOGIA INDUSTRIAL DE CATALUNYA informa a l'usuari que té la possibilitat de configurar el seu navegador de manera que se li informi de la recepció de cookies, podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur.

A continuació li proporcionem els enllaços de diversos navegadors, a través dels quals podrà realitzar aquesta configuració:

On som?
Àrea socis

Per accedir als continguts complets del web és necessari ser soci de l'AMCTAIC

Fer-se soci
Lloc de realització:
Associació d’Enginyers Industrials
de Catalunya
Via Laietana, 39
08002 Barcelona

Hora:
18.30 h
Activitat gratuïta

Per confirmar l’assistència podeu fer-ho a l’adreça secretaria@amctaic.org o al telèfon 93 780 37 87

Coordinat per Assumpció Feliu i Torras

Forum de Patrimoni Industrial

 

Dilluns 28 de maig de 2018

Arquitectes, enginyers i empreses en la construcció de la xarxa de mercats de Barcelona del segle XIX

Ramon Graus, arquitecte i professor de la UPC, ens parlarà "Arquitectes, enginyers i empreses en la construcció de la xarxa de mercats de Barcelona del segle XIX"

La Barcelona del segle XIX construí en uns 70 anys una potent xarxa de mercats, la majoria dels quals foren coberts de ferro. En la seva producció s’interrelacionaren arquitectes municipals com Antoni Rovira i Trias o Pere Falqués, mestres d’obres com Josep Fontserè i Mestre, enginyers com Josep Maria Cornet i Mas, i empreses com La Maquinista Terrestre i Marítima o els Tallers de Joan Torras. La seva obra col·lectiva donà forma a una nova urbanitat dels equipaments de la ciutat que pretenia convertir-se en metròpoli.

El conferenciant:
Ramon Graus (Sant Llorenç de Morunys, 1968) és arquitecte i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Els seus treballs de recerca històrica se centren en l’estudi de les interdependències entre tècnica i arquitectura al món contemporani. Entre els seus treballs cal destacar la seva tesi doctoral “Modernització tècnica i arquitectura a Catalunya, 1903-1929” (2012) [12è Premi IEC de Teoria i Crítica d’Arquitectura Lluís Domènech i Montaner 2014] i els textos L'arquitectura del mercat del Born (2017), “Michel de Bergue, Josep Maria Cornet i Mas, Joan Torras Guardiola: Tres pioneros de las estructuras metálicas en Cataluña” (2016) i, conjuntament amb d’altres autors, “El hormigón armado en Cataluña (1898-1929): cuatro empresas y su relación con la arquitectura” (2017), “The Beauty of a Beam: The Continuity of Joan Torras’s Beam of Equal Strength in the Work of his Disciples—Guastavino, Gaudí, and Jujol” (2015), “El paper de Joan Torras Guardiola en l'arquitectura del seu temps” (2011), “Fèlix Cardellach, en la reinvención del ingeniero” (2010), “L'Eixample Cerdà i la «construcció catalana»” (2009) i el capítol d’arquitectura de L'Escola Industrial de Barcelona (1904-2004): cent anys d'ensenyament tècnic i d'arquitectura (2008).

Recentment ha estat comissari amb Manuel Guàrdia i José Luis Oyón de l’exposició “Born: Memòries d’un mercat” a El Born Centre de Cultura i Memòria (2017).

Lloc: Auditori Pompeu Fabra
         Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya
         Via Laietana, 39, 5a planta. 08003 Barcelona
Hora: 18.30 h

Entrada gratuïta. Cal fer inscripció prèvia per telèfon 93 780 37 87 o bé per correu electrònic a secretaria@amctaic.org

Descarregar arxiu: Ramon Graus (28.05.18).pdf

www.amctaic.org

AMCTAIC Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya
Rambla d'Ègara 270, 08221 Terrassa - 937 803 787 secretaria@amctaic.org