Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. Com configurar

Així mateix, ASSOCIACIO DEL MUSEU DE LA CIENCIA I DE LA TECNICA I D'ARQUEOLOGIA INDUSTRIAL DE CATALUNYA informa a l'usuari que té la possibilitat de configurar el seu navegador de manera que se li informi de la recepció de cookies, podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur.

A continuació li proporcionem els enllaços de diversos navegadors, a través dels quals podrà realitzar aquesta configuració:

On som?
Àrea socis

Per accedir als continguts complets del web és necessari ser soci de l'AMCTAIC

Fer-se soci
Lloc de realització:
Associació d’Enginyers Industrials
de Catalunya
Via Laietana, 39
08002 Barcelona

Hora:
18.30 h
Activitat gratuïta

Per confirmar l’assistència podeu fer-ho a l’adreça secretaria@amctaic.org o al telèfon 93 780 37 87

Coordinat per Assumpció Feliu i Torras

Forum de Patrimoni Industrial

 

Dilluns 17 de Juny de 2019

Les serradores del Pallars Sobirà. La serradora d'Àreu

Joan Grau Mauri, pèrit industrial, llicenciat en geografia i història i professor de Tecnologia i Ciències socials, ens parlarà de
"Les serradores del Pallars Sobirà. La serradora d'Àreu"

L'objectiu de la xerrada és donar a conèixer les serradores hidràuliques del Pallars Sobirà que van funcionar fins a principis dels setanta del segle XX, quan es van construir les grans obres hidràuliques i hi va arribar el corrent de la xarxa elèctrica. Es farà esment de: l'emplaçament de les serradores, de com es canalitzava l'aigua fins arribar a la roda hidràulica, del funcionament de la màquina i de l'estructura dels edificis que les contenien. També de com s'obtenia la fusta dels boscos, de com es transportava a les serradores i dels productes que s'obtenien. Es tractarà el sistema de propietat de les serradores, qui en feia ús i la figura del serrador. També es comentarà l'estat actual de les serradores que encara es conserven.

S’explicarà la procedència la tecnologia de les serradores i la seva història, així com la simplicitat constructiva i mecànica de les del Pallars, que solament es pot entendre en un context d' autosubsistència.

Es parlarà de la recuperació i la restauració de la serradora del poble d' Àreu, a la Vall Ferrera, i de com l’any 1993 va passar a formar part del Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Actualment s'hi fan visites guiades i es posa en funcionament la maquinària tal com era abans del seu tancament.

Els  Conferenciant

Joan Grau Mauri, Alemany Llovera és pèrit industrial, professor de tecnologia i ciències socials i Llicenciat en geografia i història. Ha redactat diversos articles sobre les Serradores i és autor de la Guia del Museu de la Serradora d’Àreu. Ha escrit diversos articles relacionats amb el Patrimoni industrial, també per a infants.

Lloc: Auditori Pompeu Fabra
Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya
Via Laietana, 39, 5a planta. 08003 Barcelona

Hora: 18.30 h

Entrada gratuïta. Cal fer inscripció prèvia per telèfon 93 780 37 87 o bé per correu electrònic a  secretaria@amctaic.org

 

Descarregar arxiu: Joan Grau _17.06.19_.pdf

AMCTAIC Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya
Rambla d'Ègara 270, 08221 Terrassa - 937 803 787 secretaria@amctaic.org