Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. Com configurar

Així mateix, ASSOCIACIO DEL MUSEU DE LA CIENCIA I DE LA TECNICA I D'ARQUEOLOGIA INDUSTRIAL DE CATALUNYA informa a l'usuari que té la possibilitat de configurar el seu navegador de manera que se li informi de la recepció de cookies, podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur.

A continuació li proporcionem els enllaços de diversos navegadors, a través dels quals podrà realitzar aquesta configuració:

On som?
Àrea socis

Per accedir als continguts complets del web és necessari ser soci de l'AMCTAIC

Fer-se soci
Bonaplata-2022Descarregar Bases Bonaplata 2022 

PREMIS BONAPLATA PER LA VALORACIÓ DEL PATRIMONI INDUSTRIAL TÈCNIC I CIENTÍFIC.

30a Convocatòria 2022

Presentació

Al llarg de la història sempre ha existit l'afany de premiar, de reconèixer, de posar en relleu els fets, els objectes, les persones,, la creativitat... De posar-ho en primer lloc.

Avui, en la conjuntura actual, més que mai es fa necessari premiar. Nosaltres, des del camp del patrimoni industrial i tècnic, creiem necessari i també urgent estudiar, conèixer, difondre i preservar el patrimoni de l'era industrial en constant transformació.

Esperant poder continuar en la línia ascendent que han seguit els Premis al llarg d'aquests anys, vull agrair a les entitats que els donen suport la seva fidelitat institucional, especialment a la Fundació Caixa d'Enginyers que ha finançat el Premi Estudis.

1. Objecte dels premis.

Els Premis Bonaplata tenen com a objectiu premiar aquelles persones i institucions que hagin dut a terme accions per valorar el patrimoni industrial a través de l’estudi d'un lloc industrial, d'una instal·lació industrial, tècnica o científica, o de documentacions industrials, tècniques o científiques.

Així mateix s'inclou un premi a la Col·laboració amb algun dels museus del Sistema Territorial del MNACTEC.

2. Categories dels Premis.

Premi Estudis - Fundació Caixa d'Enginyers
A.
Adreçat als estudis originals relacionats amb el coneixement d’un paisatge industrial o d’un lloc productiu concret:

• Comprensió d’un paisatge industrial o d’un lloc industrial a través de les seves restes materials visibles o soterrades (estudi arqueològic).

• Estudi de la vida i les activitats laborals i socials de tots els estaments socials d’una empresa o d’empreses d’un determinat territori.

• Història econòmica d’una empresa.

• Estudi d’una innovació creada o implantada al nostre país.

B. Als estudis originals relacionats amb el coneixement d’una instal·lació industrial, tècnica o científica, de béns mobles o de documentacions industrials, tècniques o científiques:

• Comprensió de les bases científiques, tècniques o econòmiques de la instal·lació o bé moble.

• Si representa una innovació creada o implantada al nostre país, comprensió de la influència de la citada innovació en el conjunt de la indústria i l’economia del país.

Premi Rehabilitació
A. Adreçat als treballs de rehabilitació que comprenen la consolidació, restauració i reutilització d'un indret industrial i l'actuació paisatgística en un territori de passat industrial. Es valora la qualitat de l'actuació arquitectònica i el manteniment de la comprensió de la funció primitiva del lloc la rehabilitació del qual preservfa els elements estructurals i mobles, i la implantació d'elements interpretatius.

B. Adreçat als treballs de rehabilitació d'instal·lacions o béns mobles industrials, tècnics o científics. Es valora la capacitat funcional i la qualitat tècnica de la rehabilitació, així com el suport documental que explica les bases tècniques i científiques del seu funcionament i la seva funció i importància en el procés industrial en què estava incorporat.

Premi Especial de Patrimoni
Premi a les persones o institucions que hagin contribuït a valorar el patrimoni industrial en aspectes com els següents:

Difusió en els medis de comunicació de llocs o accions relacionats amb el patrimoni industrial, tècnic i científic.

• Promoció del turisme industrial.

• Accions en el camp de la didàctica del patrimoni industrial i tècnic.

• Accions en el camp de reivindicació del patrimoni industrial.

• Accions de restauració del patrimoni moble.

• Persones que hagin destacat en algun aspecte concret en el camp del patrimoni industrial o del coneixement de la industrialització de Catalunya.

• Col·laboració amb l'AMCTAIC.

• Col·laboració amb algun dels museus del Sistema Territorial del MNACTEC.

3. Premis Estudis - Fundació Caixa d'Enginyers.

Té un jurat específic, format per persones destacades del món científic, tècnic i cultural, amb un representant designat pel president de l’Associació, un altre de nomenat pel director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, i un membre de la Fundació Caixa d’Enginyers. El jurat ha de prendre els acords per majoria de vots i ha de concedir un premi i, si escau, un accèssit. El veredicte del jurat es considera inapel·lable.

Les obres que vulguin optar als Premis Bonaplata, dins de la categoria Estudis - Fundació Caixa d'Enginyers han de ser presentades pels autors o per qualsevol altra persona física o jurídica que les consideri d’interès, sempre que l’autor ho consenti, mitjançant comunicació adreçada al jurat.

4. Premi Rehabilitació.

Té un jurat específic, format per persones destacades del món científic, tècnic i cultural, amb un representant designat pel president de l’Associació, un altre de nomenat pel director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

El jurat ha de prendre els acords per majoria de vots i ha de concedir un premi i, si escau, un accèssit. El veredicte del jurat es considera inapel·lable.

Les obres que vulguin optar als Premis Bonaplata, categoria Rehabilitació, han de ser presentades pels autors o per qualsevol altra persona física o jurídica que les consideri d’interès, sempre que l’autor ho consenti, mitjançant comunicació adreçada al jurat.

5. Premi Especial de Patrimoni.

La Junta Directiva de l'Associació decideix el premi, o els premis que s'atorguen. Els veredictes es consideren inapel·lables. Hi pot haver un premi per a cada un dels apartats indicats.

Les propostes per al Premi Especial de Patrimoni poden ser presentades per qualsevol soci de l'Associació i han de ser acceptades pel Jurat.

6. Àmbit especial dels treballs i període de realització.

En tots els casos, els aspirants als Premis Bonaplata s’han de centrar en actuacions fetes a Catalunya o sobre Catalunya, des del dia dia 1 de juliol de 2020 fins el 30 de juny de 2022.

7. Presentació i inscripció: format, terminis i lloc.

Les obres s’han d’acompanyar de la documentació següent:

• Una carta de presentació en la qual constin les dades de l’obra, l’autor o autors i les raons per les quals opta als Premis Bonaplata.

• Un exemplar i una còpia, que quedarà en propietat de l’Associació, de la memòria o estudi.

• Un pendrive amb l'obra, estudi o treball en pdf, la carta presentació i un mínim de deu fotografies de l’obra, objecte o estudi en format digital amb una resolució mínima d'una MB i guardades en format JPG o JPEG.

• Les memòries es poden acompanyar de documentació complementària (plànols, gràfics, maquetes, prototipus, vídeo, CD o DVD, Pendrive), que ha de portar anotat el títol del treball per tal que pugui ser identificada.

• Les propostes per el Premi Especial de Patrimoni han d'anar acompanyades d'una carta en què es justifiqui la proposta.

La documentació s’ha de lliurar a la Secretaria Tècnica dels Premis Bonaplata, AMCTAIC, Rambla d'Egara, 270, 08221 Terrassa. 

El període de presentació del material és de l'11 al 25 de juliol  de 2022 a les 14 h.

8. Lliurament de premis.

La lectura de veredictes i el lliurament de guardons es farà en un acte públic durant el mes de novembre o desembre de 2022. 

9. Premis.

Els guardons Bonaplata són diplomes acreditatius que s’atorguen als guanyadors, accèssits i mencions especials.

L’obtenció del premi s’haurà de fer constar en cas de publicació o reedició, si escau. Una obra guardonada no es podrà presentar a noves convocatòries.

L’Associació pot interpretar les bases i resoldre les qüestions que es presentin durant l’adjudicació dels premis.

10. Propietat i devolució dels treballs.

El material presentat als Premis es podrà retirar a partir del 19 de desembre de 2022. Si en el termini d’un mes a partir d’aquesta data no ha estat recollit, s’entendrà que els concursants hi renuncien i passarà a ser propietat de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya.

 

AMCTAIC Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya
Rambla d'Ègara 270, 08221 Terrassa - 937 803 787 secretaria@amctaic.org