Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. Com configurar

Així mateix, ASSOCIACIO DEL MUSEU DE LA CIENCIA I DE LA TECNICA I D'ARQUEOLOGIA INDUSTRIAL DE CATALUNYA informa a l'usuari que té la possibilitat de configurar el seu navegador de manera que se li informi de la recepció de cookies, podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur.

A continuació li proporcionem els enllaços de diversos navegadors, a través dels quals podrà realitzar aquesta configuració:

On som?
Àrea socis

Per accedir als continguts complets del web és necessari ser soci de l'AMCTAIC

Fer-se soci
Lloc de realització:
Associació d’Enginyers Industrials
de Catalunya
Via Laietana, 39
08002 Barcelona

Hora:
18.30 h
Activitat gratuïta

Per confirmar l’assistència podeu fer-ho a l’adreça secretaria@amctaic.org o al telèfon 93 780 37 87

Coordinat per Assumpció Feliu i Torras

Forum de Patrimoni Industrial

 

Dilluns 25 d'abril de 2022, a les 18:30 h

El virus i la història de la humanitat

Albert Bosch, viròleg, catedrátic del departament de Microbiologia de la Facultad de Biologia de la UB, president de la Societat Espanyola de Virologia i membre del Comitè Científic Assessor del Govern sobre el coronavirus.

Els virus han incidit de forma decisiva en la Història de la humanitat. Hi han hagut batalles que s’han guanyat o perdut quan un determinat virus ha infectat un exèrcit i ha respectat l’adversari. Hi ha hagut virus que han minvat les poblacions indígenes de diferents continents. Països sencers han sofert canvis polítics, econòmics i religiosos a resultes de terribles infeccions per a les quals no existia remei. Un d’aquests virus que han deixat la seva petjada en l’esdevenidor de la humanitat ha estat el de la verola. La conquesta de Mèxic i Perú per part d’uns quants espanyols no hauria estat el mateix sense la decisiva participació de la verola i, en menor mesura, del xarampió.

A més de col·laborar en l’establiment del cristianisme a l’Amèrica llatina, els virus van també participar en l’expansió del tràfic d’esclaus per totes les Amèriques. El cas va ser que els negres africans eren relativament resistents als efectes de la febre groga que els causava símptomes de mareig, nàusees, mal de cap i vòmits, mentre que la població caucàsica i americana responia amb una greu, i molts cops mortal, febre hemorràgica. Els espanyols van importar esclaus africans per a treballar en camps i mines de les colònies americanes, devastades per un virus de la febre groga, també importat d’Àfrica a bord dels vaixells del tràfic d’esclaus.

Un altre exemple que vull citar de l’alteració del curs de la Història per part dels virus va ser causat per la pandèmia de grip que va devastar el món els anys 1918 i 1919. A la primavera del 1918, l’exercit alemany estava preparant l’atac definitiu a França per a acabar victoriosament la primera Gran Guerra. Els alemanys havien mobilitzat més d’un milió de soldats experimentats i magníficament armats. Aproximadament uns dos mil soldats de cada divisió alemanya van patir la grip, la qual cosa va permetre que els aliats, que estaven a punt de capitular, poguessin reorganitzar-se i contrarestar l’atac alemany i que finalment aconseguissin la victòria.

I què dir del coronavirus del síndrome respiratori agut de tipus 2, el SARS-CoV-2, l’agent causal de l’actual pandèmia de la COVID-19. Ha semblat un fet insòlit i inesperat que un virus hagi estat capaç de trasbalsar el món sencer, causant una gran morbiditat i mortalitat, i que també alteri els nostres hàbits socials i fins i tot familiars. Però no ha estat un fet insòlit.

Video YouTube

AMCTAIC Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya
Rambla d'Ègara 270, 08221 Terrassa - 937 803 787 secretaria@amctaic.org