Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. Com configurar

Així mateix, ASSOCIACIO DEL MUSEU DE LA CIENCIA I DE LA TECNICA I D'ARQUEOLOGIA INDUSTRIAL DE CATALUNYA informa a l'usuari que té la possibilitat de configurar el seu navegador de manera que se li informi de la recepció de cookies, podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur.

A continuació li proporcionem els enllaços de diversos navegadors, a través dels quals podrà realitzar aquesta configuració:

On som?
Àrea socis

Per accedir als continguts complets del web és necessari ser soci de l'AMCTAIC

Fer-se soci
Lloc de realització:
Associació d’Enginyers Industrials
de Catalunya
Via Laietana, 39
08002 Barcelona

Hora:
18.30 h
Activitat gratuïta

Per confirmar l’assistència podeu fer-ho a l’adreça secretaria@amctaic.org o al telèfon 93 780 37 87

Coordinat per Assumpció Feliu i Torras

Forum de Patrimoni Industrial

 

Dimarts 25 de Setembre de 2018

La recuperacó d'espais industrials per a activitats culturals: La Nau Ivanow i la Nau Bóstik

Xavier Basiana Vers i Jorge Sanchez, ens faran una xerrada sobre “La recuperació d’espais industrials per a activitats culturals: La Nau Ivanow i la Nau Bostik”.

La Sagrera. Propera estació, Nau Bostik 

Recuperar la memòria històrica de Barcelona és recuperar part del seu patrimoni urbanístic fabril. Una de les assignatures pendents de Barcelona és posar en valor el que un dia va ser el motor de la revolució industrial al sud d’Europa durant els segles XVIII i XIX. Entre 1830 i 1980 Barcelona va esdevenir una gran fàbrica que convivia amb l’espai residencial. Aquesta realitat posa sobre la taula la trista desaparició de moltíssimes fàbriques o espais industrials que eren part del paisatge natural de Barcelona durant més d’un segle. És aquí on nosaltres des de la comunitat i el territori, volem desenvolupar el que tantes vegades hem sentit com el dret a la ciutat. Com s’ha d’entendre aquest dret?.
Enfront d’una ciutat que torna a esdevenir un espai de pugna entre els interessos privats i la ciutadania, amb la nova bombolla del lloguer volem apostar per espais on encara sigui possible combinar dos elements fonamentals. 1/ La recuperació de part del patrimoni industrial i el seu ús per part de la comunitat que vertebra un territori. 2/ L’exercici de la cultura lluny de l’esdeveniment sinó com a eix transversal que entrecreua les nostres vides. Recuperació de patrimoni, cultura de base i dret a la ciutat.

Els conferenciants:

Xavier Basiana i Vers
és arquitecte i fotògraf, nascut a Manresa (Barcelona). És un apassionat del barri de la Sagrera, a Barcelona, on viu des de 1970. El desembre de 1997 va adquirir una antiga fàbrica que va restaurar per a convertir-la en centre cultural multidisciplinari, la Nau Ivanow, actualment gestionada per la Fundació Sagrera que va fundar el 2006. Com a arquitecte, la seva obra més rellevant és la relacionada amb la urbanització del sector de la Sagrera. El 1990, ell i els seus col·laboradors van dissenyar un projecte urbanístic a la zona de l’estació de la Sagrera, amb la ubicació de la terminal de l’AVE en aquests terrenys. També és de destacar la supervisió de les obres del Palau Sant Jordi, d’Arata Isozaki; el projecte per al Museu Olímpic de Barcelona a Montjuïc. Com a fotògraf ha realitzat el seguiment de les obres de l’Anella Olímpica de Barcelona i de la transformació de L’Hospitalet de Llobregat. Va exposar al MACBA, el 2012, inclòs en “Volum”. També va participar en el 2008 en “L’Arxiu Universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna”. Ha editat més de 15 publicacions de gèneres diversos (història local, catàlegs d’artistes). El 3 de desembre de 2009 li va ser concedida la medalla d’honor de Barcelona per la seva trajectòria desenvolupada en estreta vinculació amb el barri de la Sagrera i el seu moviment associatiu. Va crear i gestionar l’Espai 30 de la Sagrera al costat de la Nau Ivanow i des del febrer del 2015 està creant un nou i ambiciós espai cultural anomenat la Nau Bostik. (Agost 2018). 

Jorge Sanchez Jimenez

Educador social amb experiència en treball comunitari. Membre fundador de l’associació RAI (Recursos d’Animació Intercultural) amb una trajectòria profesional desenvolupada a través de tres eixos: el treball comunitari, els projectes en l’àmbit de la cultura i la vinculació amb el territori. Actualment treballa com a gestor cultural a la Nau Bostik implementant la gestió comunitària com a eina per a la transformació social.

Lloc: Auditori Pompeu Fabra
Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya
Via Laietana, 39, 5a planta. 08003 Barcelona
Hora: 18.30 h

Entrada gratuïta. Cal fer inscripció prèvia per telèfon 93 780 37 87 o bé per correu electrònic a secretaria@amctaic.org

Descarregar arxiu: Xavier Basiana (26.09.18).pdf

AMCTAIC Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya
Rambla d'Ègara 270, 08221 Terrassa - 937 803 787 secretaria@amctaic.org